Aktuellt

Syster Märtas Husapotek?

Fr.o.m. 1 september 2019 går det inte att köpa antroposofiska läkemedel i Sverige med några få undantag. Regeringen har, tillsammans med läkemedelsverket, beslutat att alla läkemedel skall registreras för att kunna säljas i Sverige. Att registrera är en lång och orimligt kostsam process och Weleda har enbart registrerat några få mediciner.

Läkemedelsverket har gjort en förordning som säger att en privatperson inte får köpa antroposofisk medicin via webbutik från Apotek i Europa och övriga världen. Detta är ingen lag utan en förordning! Se läkemedelverkets hemsida.

Det är tillåtet att köpa medicinen i Europa och ta med hem för eget bruk för högst 1 år. (LVFS 1996:5).

De flesta antroposofiska mediciner, även utvärtes mediciner som salvor och essenser, som nämns i Syster Märtas Husapotek, går alltså inte att köpa i Sverige från 1 september 2019. Så antingen får du åka till ett annat land i Europa och köpa dem eller hitta likvärdig homeopatisk medicin i Sverige. Boken är fortfarande aktuell då den ger kunskap om vilka kvaliteter olika växter har, hur man kan förstå kroppen och sjukdomar samt om hur man kan hitta rätt vård. Växterna kan användas som salva eller olja, som enkelt går att göra själv.

Det finns 4 växtbaserade läkemedel som är registrerade i Sverige och som går att köpa på Robygge (i Järna eller i webbshop), i många hälsokostbutiker, på Apotea eller Bodystore.

Dessa medel är Arnika Weleda salva, Lavendelolja 10%, Vitadoron, samt Calendula essens, Venadoron och Rhinodoron. Dessa medel kan köpas på Robygge, Apotea eller Bodystore.

Iscador är receptbelagt och går att köpa på vanligt apotek.

Dessutom går det att köpa andra godkända naturläkemedel som kan ersätta de borttagna antroposofiska läkemedlen på Robygge i Järna, DCG och Scanfarma.

Scanfarma har 200 homeopatiska medel som är registrerade i Sverige och DCG har 6oo homeopatiska medel som är registrerade i Sverige. I Syster Märtas Husapotek framgår vad de olika medicinerna innehåller, och nedan följer information om var det går att köpa enkla homeopatiska medel eller blandningar som påminner om dem som nämns i boken.

DCG: butik finns i Stockholm, Norrtullgatan 13, 08-34 73 69, i Göteborg, Hulda Lindgrensgata 6D, 031-734 22 30

Scanfarma: butik finns i Göteborg, Geijersgatan 3A, 031-20 11 56   i Stockholm, Torsgatan 33, 08-30 80 10 och i Östersund, Prästgatan 52A, 063-10 78 39