Öroninflammation

När barn blir förkylda får de lätt ont i öronen. Öronsmärtan börjar i allmänhet på natten. Barnet vaknar och skriker och tar sig för örat.

Då är bästa akuta hjälpen ett lökomslag!

Du finhackar en halv gul lök, lägger bitarna i mitten på en näsduk och viker sidorna in över lökhögen så det blir som en liten kudde. Värm sedan kudden genom att lägga den på en värmeflaska, ett varmt lock eller ett element. Därefter lägger du ”paketet” utanpå örat och fäster det med en mössa som knyts under hakan.

Barnet ska ligga med det onda örat mot kudden, så att det håller sig varmt. Lökångorna tar bort smärtan och sätter fart på vätskorna. Barnet slutar skrika när smärtan försvinner.

Invärtes kan man ge Apis/Levisticum. Ofta försvinner smärtan snabbt, men vätskan bakom trumhinnan är kvar och kan skapa problem igen. Fortsätt med medicin i 2-3 veckor och 2-3 dagar med lök och/eller värme på örat.

Dessa åtgärder brukar vara tillräckliga att vända besvären. Om hörseln är nersatt beror det på att det finns kvar vätska bakom trumhinnan och man bör fortsätta men Apis/Levisticum i 1-2 månader, eller tills hörseln är normal igen.

Naturligtvis ska man kontakta läkare eller sköterska om tillståndet inte förbättras inom några dygn eller om vätska rinner ur örat. Dessutom är det bra att göra en uppföljande öronkontroll ca två månader efter en öroninflammation.