Det är bra att ha vissa medel hemma i ett litet husapotek. I boken ”Syster Märtas Husapotek” finns förslag på de medel som oftast behövs, men så småningom kan du utvidga husapoteket med de medel som är specifika för dina behov.

För viss egenvård är det också bra att ha exempelvis citron och lök hemma.

Vissa medel som rekommenderas i ”Syster Märtas Husapotek” kan inte längre köpas i Sverige. Mer information finns nedan under rubriken ”Handla till husapoteket”.

Här är medel som är bra att ha i husapoteket för utvärtes behandling.

Arnika kallas också för slåttergubbe och är en av våra viktigaste läkeväxter. Den aktiverar och harmoniserar formkraften, den har en stark förmåga att återställa strukturskador i vävnad, muskler och skelett. Den stärker blodcirkulationen, lindrar smärta och minskar därigenom svullnad. Arnika används främst vid akuta olycksfall såsom stukning, vrickning, klämskador, bulor, blåmärken och hjärnskakning, men även vid led- och muskelsmärtor, onda knän eller armbågar och åderbråck.

Arnikaessens

Används till omslag vid större skador.

1 tsk Arnikaessens blandas med 1 dl kyligt vatten vid akuta skador och ljummet vatten vid gamla skador eller kronisk smärta.

Arnikasalva 10%

Används vid mindre skador. Gnid in salvan och lägg gärna på ett bandage. Bra till eftervård av skador för att läka skadan helt och få igång cirkulationen i vävnaden.

Arnika massageolja

Mycket bra till massage av spända muskler i nacke, rygg, ben, värkande leder, växtvärk, nackspärr och åderbråck. Aktiverar genomblödningen av huden, är värmande och smärtlindrande, förebygger kramper och spänningar i muskulaturen.

Innehåller: Solrosoljeutdrag ur arnikablommor och björkblad, olivolja, och eterisk olja av lavendel och rosmarin.

Calendula är ringblomma, som är en kraftfull växt, såväl bladen och blomman, samt doften. Den växer rikligt, man kan plocka den hela sommaren och det är den blomma som står kvar längst i rabatten på hösten. Den har mycket livskrafter och används vid sårbehandling, genom att den belivar och stärker läkandet.

Calendula är ringblomma, som är en kraftfull växt, såväl bladen och blomman, samt doften. Den växer rikligt, man kan plocka den hela sommaren och det är den blomma som står kvar längst i rabatten på hösten. Den har mycket livskrafter och används vid sårbehandling, genom att den belivar och stärker läkandet.

Calendulaessens 20% används till omslag på större sår, infekterade sår, inflammationer eller vid tvättning av smutsiga sår. Späd 1 tsk Calendulaessens i 1 dl vatten.

Calendulasalva 10% eller 30% strykes tunt på såret. Används vid mindre och öppna sår, skrapsår och infekterade sår. Man kan även göra en salvkompress. Salvan är bra vid såriga bröstvårtor, hudsprickor och narig hud. Calendulasalvan har även en utdrivande effekt på små stickor, bölder och varbildning.

Combudoron innehåller etternässla och lite arnika och är en mycket god hjälp vid brännskador.

Combudoron Essens: Används till omslag vid akuta brännskador. Det är även bra vid solbränna, insektsstick och allergiska utslag.

Späd 2 tsk till 1 dl kallt vatten. Det är viktigt att tyget till omslaget är rent! Det skall hållas våt i minst 3 dygn, och lösningen hälls på utifrån regelbundet så det hålls blött.

Combudoron Spray är enkel att använda eftersom den redan är färdigblandad och kan sprayas direkt på brännskadan eller solbrännan.

Combudoron Gelé används vid mindre brännskador och brännässelbränna. Ha tuben i kylskåp så är den kall när den behövs.

Salvan används mest till efterbehandling, men är även bra vid kliande utslag, och allergiska utslag.

OBS! Vid stora brännskador som är större än personens handflata och där huden bränts bort, bör du alltid ta kontakt med sjukvården, men lägg först på ett rent omslag med combudoron lösning innan du åker iväg.

Bra vid förkylning utan feber. Särskilt bra medel för barn när förkylningen har stockat sig.

Innehåller: Kvickrot, maskros, zinnober, kaliumkarbonat.

Infektioner med feber. Används också vid halsont och öronvärk, samt hjälp vid sårläkning, svinkoppor, begynnande infektioner och kan vara till bra hjälp även vid bölder.

Innehåller: Bigift och belladonna.

Om ingen avgörande förbättring skett inom 3 dagar, kontakta sjuksköterska eller läkare.

Bra medel vid öronont. Detta medel tas invärtes och kompletteras med lökomslag på örat utvärtes.

Innehåller: Bigift och libstickerot.

Om ingen avgörande förbättring skett inom 1 dygn, kontakta sjuksköterska eller läkare.

Är ett bra medel vid influensa och förkylning med feber.

Innehåller: Stormhatt (Aconitum), hundrova, eucalyptus, sabadill, eupatorium (Vattenhempa) och järnfosfat.

Infludoron hämmar de akuta förkylningssymtomen, aktiverar vätskeorganismen och slembildningen, samt harmoniserar kretsloppet. Aktiverar värmeorganismen.

Dosering: 10-15 kulor 3 gånger dagligen.

Om ingen avgörande förbättring skett inom 3 dagar, kontakta sjuksköterska eller läkare.

Är en hostsirap som är bra vid infektioner i övre luftvägarna, bronkit och hosta.

Innehåller: besksöta, läkemalva, kryddtimjan, anis, anisfrön, kransborre, backtimjan, sileshår D2, kräkrot D1, backsippa D3 samt sackaros och maltextrakt.

Dosering: Vuxna och barn över 12 år: 1 msk 3-5 ggr dagligen, barn 6-12 år: ½ msk, barn 2-5år: 1 tsk.

Kan tas vid nässelutslag, annan allergi och täta förkylningar, samt förebyggande mot allergi och rakitis. Detta är inte ett kalktillskott utan ett medel som hjälper kroppen att ta upp kalk ur kosten och omvandla ljuset till D-vitamin. Det ger stöd för en sund ben- och tandutveckling hos barn, samt är bra för gravida och ammande mödrar.

Morgonkalk innehåller Apatit som är en mineral och pumpablomma D2.

Kvällskalk innehåller Conchae som är ostronskal och ekbark D5.

Dosering: 1 dosmått av morgonkalk på morgonen och 1 dosmått kvällskalk på kvällen.

Vid allergi ges 1 dosmått kvällskalk 3 gånger dagligen.

Allmänt

Fr.o.m. 1 september 2019 går det inte att köpa antroposofiska läkemedel i Sverige med några få undantag. Regeringen har, tillsammans med läkemedelsverket, beslutat att alla läkemedel skall registreras för att kunna säljas i Sverige. Att registrera är en lång och orimligt kostsam process och Weleda har enbart registrerat några få mediciner.

Läkemedelsverket har gjort en förordning som säger att en privatperson inte får köpa antroposofisk medicin via webbutik från Apotek i Europa och övriga världen. Detta är ingen lag utan en förordning! Se läkemedelverkets hemsida.

Det är tillåtet att köpa medicinen i Europa och ta med hem för eget bruk för högst 1 år. (LVFS 1996:5).

Syster Märtas Husapotek

De flesta antroposofiska mediciner, även utvärtes mediciner som salvor och essenser, som nämns i Syster Märtas Husapotek, går alltså inte att köpa i Sverige från 1 september 2019. Så antingen får du åka till ett annat land i Europa och köpa dem eller hitta likvärdig homeopatisk medicin i Sverige. Boken är fortfarande aktuell då den ger kunskap om vilka kvaliteter olika växter har, hur man kan förstå kroppen och sjukdomar samt om hur man kan hitta rätt vård. Växterna kan användas som salva eller olja, som enkelt går att göra själv.

Växtbaserade läkemedel från Weleda

Weleda har registrerat följande medel i Sverige: Arnika 10% Weleda salva, Lavendelolja 10%, Vitadoron, samt Calendula essens, Venadoron och Rhinodoron.

Av dessa produkter finns nu endast Arnikasalva och Vitadoron kvar till försäljning i Sverige samt Rhinodoron nässpray och Venadoron, som inte klassas som läkemedel. Produkterna finns att köpa på Robygge och Apotea (ej Vitadoron – se nedan).

Robygge har köpt upp allt som fanns kvar av Vitadoron hos Weleda. Så länge lagret räcker kan Vitadoron beställas både via www.robygge.se och köpas över disk i butiken. Sedan kan man köpa produkten i utlandet men då under namnet Hepatodoron.

Iscador är receptbelagt och går att köpa på vanligt apotek. Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare är Iscador AG.

Andra godkända naturläkemedel

Dessutom går det att köpa andra godkända naturläkemedel som kan ersätta de borttagna antroposofiska läkemedlen på Robygge i Järna, DCG och Scanfarma.

Scanfarma har 200 homeopatiska medel som är registrerade i Sverige och DCG har 6oo homeopatiska medel som är registrerade i Sverige. I Syster Märtas Husapotek framgår vad de olika medicinerna innehåller, och nedan följer information om var det går att köpa enkla homeopatiska medel eller blandningar som påminner om dem som nämns i boken.

DCG: butik finns i Stockholm, Norrtullgatan 13, 08-34 73 69, i Göteborg, Hulda Lindgrensgata 6D, 031-734 22 30

Scanfarma: butik finns i Göteborg, Geijersgatan 3A, 031-20 11 56   i Stockholm, Torsgatan 33, 08-30 80 10 och i Östersund, Prästgatan 52A, 063-10 78 39