En del huvudvärk beror på en för stark ämnesomsättning i huvudet. Man behöver då få kroppens ämnesomsättning att bli starkare i bukområdet.

Det bästa du kan göra då är att ta ett citronfotbad för att ”dra ner” aktiviteten från huvudet till benen, samtidigt som citronen har en själslig sammandragande verkan. Prova också att lägga en näsduk med utspädd, kylig arnikaessens på pannan.

Vid huvudvärk kan också nackmassage ge lindring. Man masserar från huvudet nedåt ryggen och utåt armarna. Man kan använda massageolja med Arnika från Weleda.

Vid migränhuvudvärk är senapsfotbad en bra hjälp. Senapsfotbad löser spänningar. Gör behandlingen så tidigt som möjligt, helst redan när du anar att huvudvärken eller migränen är på väg. Senapsfotbad är även bra vid bihåleinflammation och förkylning.

Skaffa en hink som är så stor och djup att Du kan sitta bekvämt med båda fötterna bredvid varandra och vatten upp över vaderna. En 25 l trädgårdshink brukar fungera bra. Vattnet ska hålla ca 38 grader. Levandegör vattnet genom att röra runt med handen så det blir en virvel, först åt ena hållet, sedan åt det andra. Håll på några minuter. Vattnet har nu fått en viss spänst och kan bättre förmedla läkande krafter.

Rör ut 3 rågade msk senapspulver i lite varmt vatten. Låt stå och dra en stund och häll sedan senaps-”gröten” i hinken.

Sätt dig på en stol med båda benen i hinken och en stor frottéhandduk över ben och hink för att värmen ska bevaras. Om vattnet känns kallt efter en stund kan du behöva fylla på med varmt vatten. Sitt så i ca 15 minuter, skölj av benen med lite vatten, kvarvarande senapspulver kan annars irritera huden. Torka sedan ben och fötter, ta på varma sockor och vila minst 30 min i en varm säng.