Ryggskott är något märkligt! Plötsligt när man bäddar sängen eller gör någon helt alldaglig rörelse så smäller det till i ryggen, och man vet att nu fick jag ryggskott. Ur ett antroposofiskt perspektiv kan man säga att jaget dragit sig ur den delen av kroppen. Den delen av kroppen har blivit lite kall och nu måste man måste värma upp den delen av ryggen och få hjälp med att få ned svullnaden runt kotorna.

Varmt arnikaessens-omslag är en bra akut hjälp. En tunn handduk viks minst 4 ggr till A4-storlek, den doppas i en het arnikalösning och vrids ur. Denna lapp läggs på ryggen och binds fast med en stor yllesjal. Därefter lägger man sig i sängen och har en värmedyna mellan omslaget och underlaget, helst en värmeflaska av gummi.

Invärtes tar du Apis/Belladonna kulor.

När du blivit så bra att du kan röra dig igen, så kan du smörja den onda delen med Arnikasalva eller Arnika Massageolja. Fortsätt med Apis/Belladonna i någon vecka. Det kan ha blivit en liten förskjutning mellan kotorna, men det brukar rätta till sig, annars får du söka upp en kunnig person som kan återställa skadan, en läkare, kiropraktor, naprapat eller osteopat.