Hundrova, Svart hundrova, Bryonia alba, Röd hundrova, Bryonia dioica – familjen gurkväxter Cucurbitaceae

Hundrovan är en slingerväxt med handflikiga blad och finns numera mest förvildad i gamla trädgårdar. Den växer ofta tillsammans med vildvin. Som flera läkeväxter har den sitt ursprung i Medelhavsområdet.

Den svarta hundrovan får små svarta bär, den röda hundrovan har röda bär och dessa är mycket giftiga. Ta bort bären eller hela växten om den växer där det finns småbarn!  Roten kan bli stor som en sockerbeta och det är den som används till läkemedel.

Den röda bryonian är inom antroposofisk medicin – där den alltid är potenserad – ett mycket använt och verksamt läkemedel, särskilt vid olika typer av förkylningssjukdomar. Den verkar formbildande på vätskeorganismen och är särskilt verksam i huvud- och bröstregionen, just vid influensa och lunginflammation.

Bryonia används också i läkemedel mot reumatism, då svullnader ofta uppstår.

Av våra husapoteksmedel ingår den röda bryonian i Infludoron tidigare Ferrum phosphoricum comp. och i Pneumodoron 1, som tillsammans med Pneumodoron 2 är läkemedel vid lunginflammation, men som behöver läkarordination för att kunna användas.

Bryonia ingår också i influensamedlet Infludo som finns omnämnt i avsnittet om husapoteket i detta FALK-nr.

Denna substans har fördelen att alla medel den ingår i klassas som homeopatika.

Märta Arman

ur FALK-bladet nr 2, 1997