Nässlan, Brännässla, Urtica dioica L, Etternässla, Urtica urens familjen nässelväxter Urticaceae

Den vanligaste nässlan är brännässlan. Alla känner till den så egentligen behöver den inte beskrivas. Alla har vi bränt oss på den. Det kan vara intressant att veta, att smärtan förorsakas av en vätska som finns i nässlans brännhår. När spetsarna tränger in i huden så bryts håren av och i vätskan som då sprutas in ingår acetylkolin och histamin som framkallar en liten inflammation i det lilla såret.

Brännässlan är flerårig och har han- och honplantor, vilket botaniskt benämns tvåbyggare, som gett den sitt latinska artnamn dioica. Hanblommorna är utstående och honblommorna hänger i vippor. Etternässlan är ettårig, är mindre, har både han- och honblommor på samma planta, dvs är sambyggare och vi träffar på den i våra odlingar där den är svår att dra upp med sin kraftiga rot.

Brännässlan är ju vår första grönsak på våren och förr var man mycket noga med att använda den till soppor och stuvningar så fort den kom. Man var ju utarmad på järn och vitaminer efter den långa karga vintern här i Norden. – Fortfarande är det underbart när de första nässlorna kommer!

Bägge nässelsorterna är läkeväxter. De innehåller bland annat mycket järn, klorofyll, C-vitamin, provitamin A och mineralerna kalium, mangan och kalcium. De stimulerar blodbildningen, är stärkande, antireumatiska och blodrenande. Nässlan innehåller också kisel, även om järnet är mest framträdande. Nässlan höjer järnhalten i människans blod. Vid anemier är den en god hjälpare. Weleda tillverkar Anaemodoron av blommande nässlor, smultronfrukter och honung, ett läkemedel mot blodbrist/anemi. Nässlan hjälper till att stärka människans jag-organisation och är inkarnationsstärkande.

Etternässlan, Urtica urens,  är tillsammans med arnika, ett fantastiskt läkemedel vid brännskador. Detta medel, Combudoron, är snabbt läkande, klådstillande och även smärtstillande på bränn-skador, insektsbett mm – se boken Syster Märtas Husapotek.

Nässlan är även ett läkemedel för jorden, den används i de biodynamiska preparaten. Den växer där människor är, den behöver vår närhet.

Märta Arman

ur FALK-bladet nr 2, 1998