Granens stärkande krafter, Picea abies – familjen tallväxter Pinaceae

Barrträden håller på sätt och vis tillbaka livskrafterna i sig och förinnerligar dem. De har en sammandragande gest, det vill säga de ”avstår” från att breda ut sig med stora blad, ”bladen” är sammanpressade till nålar, barr. Blomprocessen hålls också tillbaka. Däremot är stamprocessen stark – det vedartade fortsätter ända ut i barren.

Vad tyder detta på? Man kan säga att värmeprocessen inte kommit till uttryck i blad och blommor utan hålls kvar, förborgad i barr och ved. I värmeprocessen uppstår de eteriska oljorna, de doftande, värmande oljorna.

Vi har väl alla upplevt hur lugnande och stärkande en skogspromenad kan vara. Samma lugnande och stärkande inverkan har ett bad tillsatt med ädelgranbadmjölk, särskilt på nerv-sinnessystemet. Även ämnesomsättningssystemet stimuleras och stärks – ja, bara doften känns livgivande! Genom sin starka värmeverkan är dessa oljor även välgörande vid sklerotiska sjukdomar, t ex reumatism.

Weledas ädelgranbadmjölk Pine Reviving Bath Milk är framställd av olika barrträdsoljor av hög kvalitet i form av en emulsion, som gör att den lätt löser sig i vatten. Den finns att köpa på Robygge, i hälsokostaffärer, en del stormarknader och via nätet.

Märta Arman

ur FALK-bladet nr 4, 1981