Gullviva, Primula veris L – familjen viveväxter Primulaceae

Gullvivan är en av vårens käraste budbärare här i Norden. Den vågar sig upp trots elementens vårliga raseri. Jord, vatten, luft och värme kämpar omkring den. Den är en avbild av återföreningen mellan kosmos och jorden, efter vinterns förstelning, då livskrafterna dämts upp. Gullvivan förbinder sig med jorden med en kraftig, kort jordstam, breder ut en bladrosett på marken av långa, uppåtsträvande blad, från vars mitt en kraftig, bladlös stjälk bär upp det guldlysande blomknippet överst.

De långsmala blommorna, som omges av ett uppblåst foder, söker försiktigt jämvikt mellan ljus-lättheten och jordtyngden, somliga vänder sig uppåt mot luft och ljus, andra nedåt mot jorden. En fin men uppfriskande doft vittnar om livgivande krafter i denna blomprocess. Läkemedel från blomman verkar på ämnesomsättningen i det rytmiska systemet, hjärta och lungor. De verkar uppbyggande, förnyande, livgivande på dessa organ i människans ”vårregion” och utjämnar de ”vintriga” processerna från den övre regionen.

Man kan använda blommor och blad till te, färska eller torkade. Det lindrar vid hosta, snuva, nervösa huvudvärks- och hjärtbesvär och även sömnlöshet.

Märta Arman

ur FALK-bladet nr 1, 1982 eller  nr 1, 1989